dijous, 7 de gener del 2010

L'ombra


Anàlisi del conte de “L’ombra” d'Andersen a partir del llibre Análisis de la narración de Gemma Lluch.

Situació inicial

Arriba un savi dels països freds, es fa una breu descripció del seu lloc d’origen, a un país solejat, es descriu el nou clima, paisatge gent que hi viu, etc. El narrador explica que el savi té diversos problemes per a adaptar-se i ha de canviar els seus costums que tenia establerts per uns altres.

Inici de l’acció

L’home està encuriosit amb la música que surt d'un balcó on no hi viu ningú. Envia a la seva ombra per a que investigui qui la habita perquè hi ha unes flors molt boniques al balcó i ben cuidades per a què diguin que la casa està deshabitada. Al dia següent, l’ombra ha desaparegut. Totes aquestes accions transcorren a la ciutat assolejada.

Conflicte

El savi té una altra ombra que li ha anat creixent durant la estància als països solejats. Després torna al seu país fred. Al cap d’uns anys el savi rep la visita d’un home extraordinàriament prim que desconeix. Es tracta de la seva ombra que volia anar a veure’l abans que morís i donar-li les gràcies per la llibertat que gaudia ara. El savi no es creu que estigui parlant amb la seva antiga ombra. L’ombra li explica qui viva a la casa veïna no era una altra que la poesia. Allí es va convertir en home durant la seva estancia de tres setmanes i ho va veure tot. L’ombra marxa de nou als països càlids on resideix. Passats els anys torna a casa del savi. Aquest està trist perquè ningú li dóna importància al que escriu. L’ombra li confessa que els temes sobre els que escriu tampoc li preocupen i el convida a viatjar amb ell i que l’acompanyi sent la seva ombra, per aconseguir d’aquesta forma que ningú sospiti d’ell al no tenir. El savi no accepta, però si accepta emprendre un viatge com a company de l’ombra d’on podria escriure-hi notes respecte lo que anava descobrint mentre viatjava. Van anar a un balneari. Allí es t robava una princesa que tenia la malaltia o el dot de veure-hi molt bé. Aquesta va descobrir que l’home no tenia ombra. L’afectat li explica que té una ombra diferent a la dels homes. La seva es una persona que sempre va al seu costat amb ombra pròpia. L’ombra i la princesa passen tota la nit junts ballant i parlant. LA princesa vol assegurar-se que realment és un savi i li formula una pregunta. Aquest li diu que podria demanar ajuda a la seva ombra, el savi, que li va respondre bé. Aleshores la princesa decideix casar-se amb aquell home tan fabulós que tenia una ombra tant sabia. L’ombra i el savi viatgen al país on viu la princesa per allí celebrar-se la cerimònia. El savi no sabia que la raó del viatge era aquesta. L’ombra explica al savi que guardi el secret que no és un home, que és molt feliç i que es quedi a viure amb ell. Tot això amb la condició que haurà de ser la seva ombra fins al punt d’estirar-se al terra quan hi hagi sol. El savi s’hi nega.

Resolució del conflicte

L’ombra tanca al savi al calabós. Després li explica una mentida ala princesa dient-li que la seva ombra s’ha tornat boja i que es considera un home i a ell una ombra.

Situació final

L’ombra i la princesa es casen. El savi no ho pot contemplar perquè l’han matat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada