dijous, 7 de gener del 2010

Hans Christian Andersen





Andersen va néixer a Odense, Dinamarca al 1805, i va créixer en una família humil. Va perdre al seu pare quan només tenia onze anys i va haver de deixar els estudis per posar-se a treballar. Hans Christian Andersen va viatjar a la capital danesa amb només catorze anys per provar sort amb la dramatúrgia que ell havia escrit . El país passava per una crisi i no va poder sortir-se’n amb la seva fins que gent adinerada va oferir-se per pagar-li uns estudis,el batxillerat concretament, ja que aquests creien que tenia qualitat per escriure i que si li donaven una ajuda podria prosperar la seva carrera.


Va escriure diverses obres sense èxit i va decidir emprendre un viatge per diversos països europeus. Un cop va regressar a Dinamarca va publicar El improvisador,que li va atorgar una certa popularitat entre el públic, permetent-li fer altres publicacions dramatúrgiques.

Andersen va conèixer a Charles Dickens quan va estar residint durant un temps al Regne Unit. Allí va pensar en compaginar la corrent realista literària de Dickens amb la fantasia, la seva. D’aquesta forma inspirant-se en tradicions populars, mites grecs i alemanys va escriure 168 contes dirigits especialment als nens.


Els seus contes van quedar impregnats d’una gran fantasia que apareix en tot moment en  escenaris realistes. Els seus personatges reflecteixen tot tipus de valors, vicis i virtuts per poder descriure el bé i el mal, la justícia i la injustícia, l’amor per sobre de l’odi...

Contes senzills que van captivar i encara captiven als nens i grans que el fan un dels grans escriptors de la literatura, no tan sols infantil sinó mundial. Va morir a Copenhaguen al 1875.


Contes coneguts: L’aneguet lleig, Les sabates vermelles, La princesa i el pésol, etc.

http://www.ciudadseva.com/textos/cuentos/euro/andersen/hca.htm

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada