dilluns, 11 de gener del 2010

Després de molt pensar...


Hem entrat de ple al món de la literatura infantil en aquests mesos, però realment encara ens queda molt per aprofundir. Una de les coses més interessants són els esquemes d'anàlisi que han realitzat gent com a Proop on es descobreixen totes les trames dels contes. És a dir tots els contes que són escrits es basen en una mateixa estructura, conflictes, etc. El que fa diferent i subtil un conte d'un altre és com l'autor l'escriu, com empra els seus recursos literaris, imaginació, etc. La imaginació és un gran element dins la literatura infantil ja que és allò que els nens busquen mentre llegeixen, endinsant-se en un món diferent i fantàstic encara que relacionat amb la realitat. Dic els nens, però els adults també desitgem moltes novel·les amb o sense imaginació per poder-nos evadir-nos dels nostres problemes i gaudir d'un temps que està marcat pel autor d'aquell llibre que ha creat uns personatges, espai i temps. 
Hem tractat diversos autors com Andersen, Perrault i el Germans Grimm. Els anteriors són coneguts mundialment, però fins ara no coneixíem quins contes corresponien a cada autor i d'on provenien i quina havia estat la seva història. Un gran descobriment ha estat conèixer els contes de Beatrix Potter ja que no tenia constància d'haver llegit cap conte ni haver escoltat mai el seu nom. 
I una i de les grans coses que hem après, almenys jo, és la gran quantitat d'editorials originals per a nens i sobretot dels nous il·lustradors de contes que hi ha avui en dia. Els nens poden gaudir d'una gran diversificació de contes de totes menes en contra del que jo havia conegut fins que he arribat a la universitat. Un munt d’il·lustracions que podrien emmarcar-se i formar part de la decoració d'una habitació ja que realment són obres d'art. Igual que els contes que amaguen contes molt bonics i pocs sentits com el "A que sabe la luna?" de la editorial Kalandraka on hi trobem un conte popular Africà. 

La biblioteca personal. Ha estat també una gran experiència de buscar llibres adients per a nens i nenes. Passejar-se per mil i una biblioteques, en realitat quatre diferents, però totes plenes de llibres per descobrir. Llibres amuntegats, desordenats perquè estan sempre a l’abast dels nens. Veure fantàstiques il·lustracions, haver de triar llibres que tots eren meravellosos, però ho teníem de fer ja que sinó seria una biblioteca tan gran com la antiga d'Alexandria.  

Gràcies a la assignatura una de les coses més fabuloses que he realitzat ha estat contar un conte davant més d'una dotzena de nens i veure les seves cares espectants i fascinants. És una experiència única. Igual que els nervis que es passen davant aquests i també a l'aula explicant-lo. 

I per últim una altra cosa que he après ha estat utilitzar un blog com a portafoli, descobrint noves opcions alhora de treballar. 

Espero arribar al proper curs per poder descobrir una mica més de literatura infantil ja que ara els professors ens han guiat fins arribar aquí, però encara queda molt per arribar a conèixer-la. Tota una vida ja que dia a dia es publiquen llibres, articles, pel·lícules sobre contes. I tal com diu el Punset dia a dia aprenem noves coses fins arribar a un punt màxim a la vellesa. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada