dijous, 7 de gener del 2010

Analitzem la Blancaneus


La Blancaneus



La mare de Blancaneu mor, per tant hi ha un allunyament familiar dins el conte.
La madrastra de Blancaneu buscar ser la més formosa, interroga al mirall màgic. Aquest li respon que és la més formosa del regne. La madrastra aconsegueix la informació desitjada.
Passen els anys i tornar a preguntar al mirall qui és la més bella (interrogació) i li contesta que Blancaneu que era d’una gran bellesa. (informació).
La seva fillastra li ha pres allò que més desitja i aquesta sent una gran carència de bellesa.
La reina vol matar a la nena per eliminar-la i ser ella la més bella, es produeix una malifeta.
Aquesta comunica a un caçador que a desfer-se d’ella i portar-li el seu fetge. Hi ha una mediació.
Blancaneu li suplica que no la mati i que la deixi marxar, que no tornarà més allà on pugui veure-la la reina. Hi ha una partida del personatge.
Blancaneu arriba a casa dels 7 nans i decideix quedar-se amb ells. Aquests li diuen que s’ha d’encarregar de la casa. Primera funció del donant.
Els nans li diuen que es pot quedar amb ells. Recepció del objecte màgic per a Blancaneus.
Els nans li prohibeixen que entri ningú a la casa.
La reina pregunta de nou (interrogació) per rebre informació sobre qui és la més bella del regne. S’assabenta que Blancaneu està viva i conviu amb set nans.
La madrastra decideix anar a matar-la i es disfressa per vendre-li unes cintes i cordons per ofegar-la amb això. Apareix una complicitat. Blancaneu es deixa enganyar. Transgredeixsocórrer. la prohibició establerta pels nans perquè la deixa passar a casa. Blancaneu cau inconscient quan la reina l’ofega amb les cintes. Els set nans arriben a casa i la tenen de

La reina torna a palau i un cop allí pregunta (interrogació) al mirall màgic qui és la més maca del regne ara que ha matat a Blancaneu. Aquest li respon que Blancaneu ( informació).
Aquesta de nou decideix actuar per eliminar definitivament a la Blancaneu. La nena es enganyada de nou. La reina troba un altre cop la complicitat amb ella. Fins al punt que torna a obrir la porta (transgressió) i la madrastra la pentina i de nou Blancaneu queda enverinada. Els 7 nans al retornar a casa han de socórrer-la.
La reina pregunta per tercera vegada si és ella la més formosa del regne al mirall.(Interrogació)Aquest al seu desgrat li diu que segueix sent Blancaneu.(informació).
La madrastra torna de nou disfressada i Blancaneu es enganyada i hi ha una complicitat entre les dues. Això causa que Blancaneu transgredeixi la prohibició que els nans li havien posat respecte a deixar entrar algú a la casa. Blancaneu es enverinada per una poma. Els nans han de socórrer-la de nou.
La reina torna a casa i rep la informació del mirall que ella és la més formosa i recupera la seva carència inicial. Hi ha una reparació.
Arriba un príncep i s’enamora de la Blancaneu que es trobava en un taüt inconscient. Els nans li regalen el taüt per endur-se-la. El príncep rellisca i salva a Blancaneu ja que li surt el tros de poma enverinada de la boca. Li retorna a la vida. Hi ha una reparació perquè Blancaneu recupera la seva vida.

La reina es convidada a un casament i pregunta al mirall qui és la més formosa.(Interrogació) Rep la informació que la jove reina és més bonica que ella. La madrastra es dirigeix al casament i reconeix que la futura reina és la Blancaneu. Es produeix un casament entre la Blancaneu i el príncep. I la madrastra rep el càstig de calçar-se unes sandàlies candents fins a morir.


Anàlisi a partir de les trenta-una funcions de Proop.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada